Zorg voor een goed elektrisch netwerk in huis


U maakt er dagelijks gebruik van, het elektrisch netwerk binnen uw woning. Toch besteden veel woningbezitters nauwelijks aandacht aan het onderhouden van dit netwerk, met grote gevaren tot gevolg. Denk bijvoorbeeld aan de kans op een brand, als er sprake is van een kortsluiting! Iets wat u vanzelfsprekend zo goed mogelijk wenst te voorkomen. Naast een brand, kunt u bij een slecht onderhouden elektrisch netwerk regelmatig te maken krijgen met een stroomstoring, stoppen die springen, enzovoorts.

Schakel een erkende elektricien bij u in de buurt in voor het onderhouden van elektra in uw woning. Bij het onderhouden van de elektra loopt een elektricien uw netwerk volledig na, om beginnende slijtage aan elektriciteitskabels tijdig op te kunnen merken. Des te sneller u versleten kabels vervangt, des te kleiner ook de kans op complicaties zal zijn.

Het ontstaan van een kortsluiting in huis

Het meest voorkomende gevolg van een slecht onderhouden elektrisch netwerk in huis is een kortsluiting. Doordat de buitenkant van een elektriciteitskabel na verloop van tijd kan slijten, komt de binnenzijde bloot te liggen. Als de binnenzijde van een kabel in aanraking komt met de binnenzijde van een andere kabel, komt er een dermate grote hoeveelheid stroom vrij dat een kortsluiting het gevolg is. De stop in de meterkast zal springen, om te voorkomen dat u te maken krijgt met brand.

Een dergelijke kortsluiting kan bijvoorbeeld ontstaan onder uw vloer of tussen muren, waar elektriciteitskabels lopen. Ook in oude apparaten kan een kortsluiting ontstaan, denk bijvoorbeeld aan een oud koffiezetapparaat, een oude wasmachine, enzovoorts. Vervang dergelijke apparaten eens in de zoveel jaar om de kans op een kortsluiting te verkleinen.

Overbelasting van de meterkast

Naast een kortsluiting kan de meterkast in uw woning overbelast raken, bijvoorbeeld als u een grootstroomverbruiker op een bestaande groep in de meterkast aansluit. Voorbeelden van dergelijke grootstroomverbruikers zijn een elektrisch kooktoestel of een jacuzzi voor in de tuin. Dergelijke systemen vergen dermate veel stroom, dat een normale groep in de meterkast dit niet kan leveren. De vraag naar stroom wordt zo groot, dat een stop zal springen en een stroomstoring het gevolg is. Laat een elektricien een extra groep aan uw meterkast toevoegen om een overbelasting te verhelpen.