Wat is de beste spouwmuurisolatie?


Je hebt besloten om de spouwmuren van je huis te isoleren. Nu begint de oriëntatiefase en al snel stel je jezelf de vraag: “wat is nu de beste spouwmuurisolatie?

Hoe werkt het?

Een spouwmuur is een dubbele buitenmuur en de ruimte tussen deze muren noemen we de spouw. Als de spouw opgevuld wordt met isolatiemateriaal kun je de kou beter buiten houden en de warmte beter binnen, dit brengt een aanzienlijke besparing op de stookkosten met zich mee. Door gaatjes in de buitenmuur te boren kan men via een vulslang het isolatiemateriaal in de spouw spuiten. Als de spouwmuur vol is, werkt men de gaatjes weer dicht.

Materialen:

Er zijn drie materialen die het meest gebruikt worden om een spouwmuur te isoleren: PUR, isolatiekorrels en (glas- of steen) wol. Om er achter te komen wat de beste spouwmuurisolatie is, moet je kijken naar de isolatiewaarde. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, is het bij isolatie zo, dat de isolatiewaarde zo laag mogelijk moet zijn. Isolatiewaarde wordt namelijk gemeten in warmteverlies, dus hoe minder warmteverlies, hoe beter het is. PUR heeft de laagste isolatiewaarde en isoleert dus het beste. Isolatiekorrels en wol hebben ongeveer een gelijke waarde.

Wat is nu de beste?

Wol is relatief goedkoop, maar je zit vast aan een minimale breedte van de spouw en het is gevoelig voor vocht. Isolatiekorrels zijn iets duurder, maar hebben als voordeel dat je ze in iedere spouw toe kunt passen en vochtwerend zijn. PUR is relatief duur, maar heeft de hoogste isolatiewaarde. Wat nu de beste spouwmuurisolatie is, hangt af van je eigen situatie. Als je een smalle spouw hebt, valt wol af en als je een groot oppervlak hebt, kan het wel eens behoorlijk in de kosten lopen met PUR. Zo zijn er nog wel meer voorbeelden te bedenken. Het is een kwestie van voor- en nadelen goed tegen elkaar afwegen en dan de juiste keuze maken.