Het nut van planten op je dak


Je leest regelmatig over bedrijven of grote gebouwen waarop groene daken aangelegd worden. En je ziet deze groene daken vanuit je eigen huiskamer natuurlijk niet, maar ze dragen wel bij aan een beter milieu. Als je een daktuin aanleggen, heeft dat namelijk een positief effect op de natuur en je ondervangt of vermindert hiermee allerlei negatieve effecten. Het is dus best eens interessant om je te verdiepen in de wereld van groene daken, groene gevels en daktuinen. Het kan je zelfs een belastingvoordeel opleveren.

Andere voordelen van een daktuin

Met een groen dak voorkom je warmteverlies in de winter en hou je de ruimten in het gebouw koel in de zomer. Ook help je mee om de uitstoot van CO2 en het gehalte aan fijnstof te reduceren. Je beschermt het dak beter tegen weersinvloeden, waardoor het ook langer meegaat. En daarnaast draag je ook nog je steentje bij aan het herstel van de natuur met je daktuin. Beestjes, zoals bijen of libellen, keren weer terug naar hun oorspronkelijke gebied en krijgen de kans om hun goede werk voor de natuur te doen.

Aanpak groene daken

Een daktuin kun je alleen voor het dak en de positieve effecten inrichten, maar ook voor jezelf of de gebruikers van het gebouw waar het dak op ligt. Je ziet steeds vaker daktuinen waar groenten, kruiden of kleinfruit een rol spelen. Bij een bedrijfspand neemt de interne catering dan verse ingrediënten voor de bereiding van de lunchmaaltijden van het dak. In de pauzes nemen mensen even frisse lucht op het dak en genieten ze van een groene omgeving, die bijdraagt aan een ontspannen gevoel.

Professionele begeleiding daktuin

Hoe je je dak ook wilt zien, een goed ontwerp met aandacht voor de implementatie- en beheerfase is van essentieel belang. BTL is bijvoorbeeld zo’n adviesbureau dat je ondersteunt bij je daktuinproject. De expertise en competenties bij dit bureau verzekeren je van een project met gegarandeerd succes.